Museorakennukset

Ikaalisten kotiseutumuseoon on koottu museoesineitä Ikaalisten pitäjän alueelta. Kotiseutumuseona toimii kirkon vieressä sijaitseva entinen 1830-luvun viljamakasiini, jonka Ikaalisten kunta luovutti seuran käyttöön vuonna 1966. Museon avajaiset pidettiin elokuussa 1967.

Museo on avoinna kesällä 2024 keskiviikkoisin 5.6.-7.8.2023 klo 10-13, Ikaalisten päivänä 30.6. klo 11-14 ja kauppalan markkinapäivänä 14.7. klo 11-15; muulloin sopimuksen mukaan / kontakti ikaalinen.seura@gmail.com ja hele.pesonen@gmail.com . Seuramme talkoolaiset ja kesätyöntekijät hoitavat museopäivystyksen.
 


Museon yläkertaan valmistui Museoviraston apurahalla kesäksi 2015 Vintiöitten vintti. Vintillä lapset saavat leikkiä ja tutkia museoesineitä. Vintillä on kiva poiketa esimerkiksi lasten tai lastenlasten kanssa, aikuisiakin on ajateltu sisustamalla vintille aikuisten oma nurkkaus, josta löytyy muun muassa kotiseutukirjallisuutta. Museon alakerran Kälmin käytävä on nimetty ikaalilaisen Varpeen kestikievaritalon isännän mukaan.

 

Toivolansaaren ulkomuseoalue perustettiin 1950-luvulla. Ulkomuseon alueella on kaksi vanhaa aittaa ja kirkkovenelato. Kirkkovenelatoa restauroitiin (hirsien paikkaus / rakennuksen kengitys ja kattaminen) vuonna 2016 Ikaalisten Säästöpankkisäätiön tuella. Samoin harmaan kala-aitan katto uusittiin.
  


Kirkkoveneet ovat aikoinaan kuuluneet kiinteästi Kyrösjärvelle. Ikaalinen-Seura on vaalinut kirkkoveneperinnettä ja säilyttänyt vanhoja paatteja. Vuonna 1985 rakennettiin uusi 8-hankainen vene Pihka. Ikaalinen-Seuran kirkkoveneitä säilytetään seuran kirkkoveneladossa.
Kuvia kotiseutumuseosta